Metalli porrasmateriaalina Metalliportaat lumoavat ajattomuudellaan

Metalliportaat ovat tyylikkäät ja ajattomat. Ne hämmästyttävät yhä uudestaan kauneudellaan ja kestävyydellään. Materiaalina metalli pääsee parhaiten oikeuksiinsa kaiteissa ja kaiteiden pinnoissa.

Vanhastaan metallisia portaita on käytetty huoltoportaina, mutta nykyisin on huomattu, miten laadukkaat ja hyvät ne ovat myös kotona. Portaiden metallisista yksityiskohdista saa näyttäviä sisustuselementtejä, koska kyseessä on hyvin muokattava materiaali.

metalliportaat, metalliporras, portaat, porras, puuportaat, metallikaiteet
Metalliportaat kestävät kulutusta. Metallia voidaan käyttää myös kaiteissa sisustuselementtinä.

Metalli kestää hyvin säätä, joten on ihan perusteltua hankkia metalliportaat ulos. Jos kodin tai mökin pihassa on korkeuseroja, portaat helpottavat kulkemista. Lisäksi ne ovat kaunis yksityiskohta puutarhassa.

Metalliportaat toimivat sisustuksessa

Portaat ovat usein kodin keskeisellä paikalla. Niitä katsellaan olohuoneen sohvalta ja keittiön ruokapöydästä tai ne ovat ensimmäinen asia, jonka sisään tuleva vieras näkee. Jokainen voi oman makunsa mukaan suunnitella kotinsa portaat joko muuhun ympäristöön sulautuvaksi kokonaisuudeksi tai katseet kääntäväksi sisustuselementiksi.

Metallilla saa aikaan erilaisia tunnelmia. Sillä voi luoda teollista rouheutta, klassista ajattomuutta tai romanttista herkkyyttä. Metalli voi erottua joko kiiltävänä tai mattamaisena muun sisustusmateriaalin joukosta. Juuri omaan tilaan suunnitellut portaat ovat oikeat designportaat.

Myös portaiden väritys ja sävytys voidaan sovittaa muuhun sisustukseen. Tyypillisimpiä metallikaiteiden värejä ovat harmaan, mustan ja valkoisen sävyt. Tyypillisyyden ei kuitenkaan kannata antaa vangita omia ideoita ja ajatuksia, sillä erilaisia värisävyjä on runsaasti tarjolla.

Pieniin tiloihin pientä, suuriin suurta

Sisustuksessa voi perusperiaatteena käyttää ajatusta, että pieniin tiloihin laitetaan kapeat ja vähän tilaa vievät portaat. Isoihin tiloihin sopivat suuret ja näyttävät portaat. Aina tulee nimittäin pitää mielessä, että portaat ovat osa kokonaisuutta ja että niiden tulee sopia tilan ja rakennuksen tyyliin.

Metalliportaat ovatkin oleellinen osa talon arkkitehtuuria, joten materiaalin, muodon ja porrasrakenteen yhteensopivuus kannattaa suunnitella hyvin. Toisaalta portailla voi myös leikitellä. Ne voidaan tarkoituksella suunnitella siten, että ne ovat hieno ja vaikuttava vastakohta muulle talon sisustukselle.

Näin valitset porrasmallin:

Porrastyyppejä on olemassa lukemattomia. Tyypillisiä ovat I-porras eli suoraporras, L-porras ja U-porras. Muita tyyppejä ovat lepotasolliset portaat, kierreportaat, kaariportaat ja näiden erilaiset yhdistelmät. Käytännössä portaiden muoto valitaan tilan, mittojen, käyttötarkoituksen ja ulkonäön perusteella.

1. Portaiden käyttötarkoitus ratkaisee paljon

Käyttötarkoitus on yksi määräävimpiä tekijöitä porrastyypin valinnassa. Jos portaat eivät ole jatkuvassa käytössä, kuten ullakolla tai kellarissa, ne voivat olla kevyet ja jyrkät. Enemmän tilaa vaativat esimerkiksi kaariportaat, ja ne kannattaa sijoittaa isoon tilaan. Lepotasolliset portaat vaativat myös tilaa, mutta ne sopivat hyvin arkikäyttöön koteihin, koska eivät ole jyrkät ja pudotus ei ole kovin pitkä.

2. Asennustapa vaikuttaa porrasvalintaan

Myös asennustapa vaikuttaa porrastyypin valintaan. Metalliportaat voidaan asentaa usealla eri tavalla, ja asennustavan valinnassa kannattaa kysyä neuvoa ja mielipiteitä alan asiantuntijoilta eli firmoilta, jotka valmistavat ja asentavat portaita.

Miksi metalliportaat?

Muun muassa Woodern tarjoaa asiantuntevaa apuaan portaiden suunnitteluun. He osaavat pitkällisen kokemuksen ansiosta kertoa, millainen ratkaisu vastaa parhaiten asiakkaan tarpeita. Woodern valmistaa portaat yhteistyössä Jussi-portaiden kanssa.

Portaiden materiaalina metalli on kestävä, ja se kestää myös ulkona ympäri vuoden. Lisäksi metallia on helppo muokata, joten siitä saa hyvin vaihtelevia ja eri tyyleihin sopivia kokonaisuuksia. Parhaiten metalli sopii kaiteisiin, kaiteiden pinnoihin ja reisilankun eli portaiden rungon materiaaliksi.

Jos tarkastellaan portaiden hintoja, suorat ovat lähtökohtaisesti edullisimmat. Periaatteena voi pitää sitä, että mitä monimutkaisemman porrasmuodon valitsee, sitä kalliimpi on lopputulos. Portaat ovat kuitenkin sen verran keskeinen elementti, että niihin kannattaa tarvittaessa satsata.

Varmista portaiden turvallisuus

Portaiden tekniikkaa, muotoa ja kaikkea siihen liittyvää pohdittaessa kannattaa aina kiinnittää huomiota siihen, että portaissa olisi helppo kulkea, ne olisivat käytännölliset eivätkä ne olisi liian ahtaat ja kapeat. Erityisesti kannattaa miettiä se, miten kerrosten välillä aiotaan kuljettaa huonekaluja: mahtuuko esimerkiksi sohva tai sänky porraskäytävän läpi.

Portaiden tärkein ominaisuus on turvallisuus. Turvallisuutta tuovat myös erilaiset lisävarusteet, kuten valaistus ja liukuesteet. Jos portaisiin ei saada luonnonvaloa, valaistuksesta tulee huolehtia muulla tavalla. Parasta kuitenkin olisi, että portaikkoon saataisiin joko seinä- tai kattoikkuna, josta luonnonvalo pääsisi sisään.

Portaiden liukkautta voi säädellä liukuesteillä tai jyrsimällä ura askelman etuosaan. Järkevä tapa estää liukastumisia on tietysti valita askelmiin sellainen materiaali, joka ei ole liukas. Kun portaita suunnitellaan, täytyy ottaa huomioon rakentamismääräykset, jotka koskevat muun muassa askelkorkeutta, etenemää ja portaiden leveyttä.

Portaisiin tarvitaan aina kaide, kun putoamiskorkeus on yli 500 mm. Muutenkin kaiteiden mitat on säädelty tarkkaan. Nimittäin kaiteen korkeuden tulee olla vähintään 900 mm, ja kaidepinnojen väli saa olla enintään 100 mm. Avoimia, ilman kaiteita olevia portaita ei siis voi rakentaa. Turvallisuuden vuoksi portaiden ympärillä tulee olla kaiteet tai seinät.

Ideoi tyyliisi sopiva porraskaide

Kaide voi olla joko umpinainen tai avonainen. Metallinen kaide on yleensä avokaide, joka onkin hyvin ilmavan ja kevyen oloinen ratkaisu. Metallia voi myös yhdistää muihin kaidemateriaaleihin, ja esimerkiksi lasikaiteissa voi käyttää tukipilareina metallisia tolppia.

Metalli on siitä hyvä materiaali, että siitä voi tehdä erilaisiin kokonaisuuksiin sopivia kaiteita. Esimerkiksi perinteiseen huvilamaiseen taloon voi laittaa koristeelliset kaiteet ja toisaalta moderniin taloon hyvin yksinkertaiset ja pelkistetyt kaiteet.

Erilaisia kaidemalleja ja kaideratkaisuja on olemassa lukemattomia. Vain mielikuvitus on rajana. Aina kannattaa kuitenkin pitää mielessä se, että kaide ja portaat ovat kokonaisuus, jossa porrastyyppi sanelee pitkälle sen, millainen kaide voi olla.

Nykyisin hyvin suosittu ja käytännöllinen porras on suoralinjainen ja yksinkertainen malli, jossa on metalliset pinnakaiteet. Samalla se on klassinen ja sopii monenlaisiin koteihin. Kyseessä ovat siis niin sanotut I-portaat. Portaiden metallikaiteen korkeuden voi päättää itse, joten se voi olla joko vaaditut 90 senttimetriä tai jatkua vaikka kahden kerroksen läpi.

Valitse oikeanlaiset metalliportaat

Millaiset ovat oikeanlaiset portaat? Kysymykseen voi vastata toteamalla, että niitä on hyvin monenlaisia, tai sitten voi tarkentaa, että oikeanlaiset portaat ovat turvalliset, käyttötarkoitukseen sopivat ja lisäksi upean näköiset.

Portaan materiaalin valinta ei välttämättä ole helppoa. Saatavilla on niin monenlaisia hienoja ja kiinnostavia vaihtoehtoja. Tyypilliset porrasmateriaalit ovat kuitenkin puu, lasi ja metalli. Puu on on yksi parhaista askelmien materiaaleista, ja kuten todettua, metalli sopii kaiteisiin ja käsijohteisiin. Myös puuportaat ovat kaunis porrasmateriaali ja sisustuselementti kotiin tai mökille.

Woodern valmistaa portaat ja porrastarvikkeet ekologisesti järkevistä materiaaleista yhteistyössä Jussi-Portaiden kanssa. Myös suunnittelu, toteutus ja asennus tehdään ammattitaitoisesti asiakkaan toiveiden mukaan. Woodernilla pidetään tärkeänä sitä, että jokainen asiakas saa käyttötarkoitukseensa ja tyyliinsä sopivat parhaat portaat.